Laatste test Frisse Jongen

Na het succes van de Mannenpils wilde Brouwerij De Halve Ton snel een tweede bier op de markt brengen. De Mannenpils was een ideaal bier om in het voorjaar te drinken maar we zochten nog een echte dorstlesser voor de zomer. Met 7% was de Mannenpils daarvoor iets te stevig, al zou het voor de leden van Brouwerij De Halve Ton geen probleem zijn. Maar om voor de zomer toch met een wat lichter en frisser bier op de markt te komen besloten we om voor de laatste keer, wat later de Frisse Jongen zou worden, in een 30 liter batch te maken. Wanneer we opnieuw, we hadden het al een aantal keer gebrouwen, tevreden zouden zijn over het eindresultaat zou dit ons tweede commerciële bier worden.

De Frisse Jongen is een recept dat ooit door René bedacht is. Wij van Brouwerij De Halve Ton hanteren een roulerend brouwmeesterschap waardoor iedereen om de zoveel tijd een recept kan maken wat hij wil uitproberen. We zijn vijf grote jongens, samen een halve ton, maar dan heb je ook vijf verschillende smaken en wensen. Door steeds een afwisselende brouwmeester te hebben krijg je verschillende inzichten, smaken en bieren. Het was voor het eerst dat we naast water, mout, hop en gist bijproducten toe gingen voegen aan het brouwproces. Gember en sinaasappelschil behoorde tot het recept waar René mee aan kwam zetten. In het begin hadden de andere leden van De Halve Ton toch wel twijfels om dit toe te voegen. Sinaasappelschil kan nog wel en veel witbieren hebben schil van citrusvruchten in het bier zitten. Maar gember, dat is wel zo’n uitgesproken smaak. Je bent liefhebber of je bent het niet.

Maar vanaf de eerste keer was het eigenlijk al meteen een succes. De verhouding van citrus en gember is een aantal keren gewijzigd maar na een aantal keer hadden we de juiste combinatie te pakken. Omdat het een licht bier is, ongeveer 5%, was het na het brouwen snel drinkbaar en konden we beoordelen of we dit bier voor de zomer op de markt wilde brengen. Uiteindelijk waren alle vijf de leden van Brouwerij De Halve Ton het unaniem eens. Dit zou onze tweede release worden. We waren het al snel eens over de naam. Dit bier, waar je er in de zomer moeiteloos een aantal van kunt drinken, zou de Frisse Jongen gaan heten!

You may also like...

Reacties gesloten.