De Frisse Jongen

Nadat het laatste testbrouwsel van de Frisse Jongen een succes was besloten we als Brouwerij De Halve Ton dat dit ons tweede commerciële bier zou worden. Opnieuw maakten we een afspraak met René van Stadsbrouwerij Tilburg om het recept te bespreken en een brouwdag te plannen om de Frisse Jongen te kunnen brouwen. Het lukte nog om een datum te vinden zodat we het bier nog in de zomer op de markt konden brengen. Net zoals de Mannenpils gingen we om en nabij de 150 liter van de Frisse Jongen brouwen.

We kenden natuurlijk de brouwinstallatie van Stadsbrouwerij Tilburg nadat we er de Mannenpils hebben gebrouwen. De dag verliep dan ook minder nerveus en soepeler dan onze eerste ervaring met de installatie. Het meeste werk zat hem eigenlijk in het schillen en klein snijden van de gember. Waar de hoeveelheid voor een 30 liter brouwsel makkelijk in je eentje te doen is zaten we tijdens het brouwen van 150 liter met twee man te schillen en snijden. Dat geldt ook voor de sinaasappelschil en sap dat in het brouwsel ging. Het was geen overbodige luxe om met twee man aan de slag te gaan om het benodigde aantal rasp en sap te verzamelen.

Ondanks dat we de installatie wel kende gebeurde er toch wat onverwachte. We hadden het gember in rondjes gesneden en deze bleven aan elkaar plakken tijdens het overzetten van de kookketel naar de koelketel. Hierdoor verstopte de leiding van de ene ketel naar de andere ketel. De oplossing was al snel gevonden. Wij zijn namelijk met vijf grote jongens, samen een halve ton, en dat wil zeggen dat we van alle markten thuis zijn. Zo hebben we twee techneuten binnen Brouwerij De Halve Ton en zij waren in staat om de verstopte leiding te ontmantelen, schoon te maken en terug te installeren waardoor het proces door kon gaan. Na enkele weken konden we het bier bottelen en ook dat ging vele malen vlotter in vergelijking met de eerste keer.

Na een aantal dagen was de Frisse Jongen drinkbaar en konden we het bier afleveren aan Biercafé Kandinsky, Burgemeester Jansen, Bierbrigadier Tilburg, Bar Leonardo en Eetwinkel Verzot. Nogmaals dank hiervoor! Daarnaast bedanken we alle familie, vrienden en kennissen die de Frisse Jongen direct bij ons af wilde nemen. Het toeval wilde dat de tekst op het etiket niet beter bij de zomer kon passen. Want in de enorme hitte zou de Frisse Jongen van Brouwerij De Halve Ton, een fris witbier van 5,2%, de dorstlesser zijn voor de zomer. Nou dat hebben we geweten. We waren binnen no time uitverkocht en dat kwam mede door de ontzettend hete zomer die we hadden in 2019!

Voor ons als Brouwerij De Halve Ton opnieuw een bevestiging dat we goed bezig zijn. Nu was het tijd verder te investeren in een nog betere en constantere thuisbrouw omgeving waardoor we nog betere recepten kunnen ontwikkelen. Daarnaast hebben we een brouwkalender in het leven geroepen zodat we meer kunnen experimenteren met recepten om zo tot meer beproefde recepten te komen. Deze beproefde recepten zullen uiteindelijk weer leiden tot bieren die we op de markt gaan brengen zodat jullie als bierliefhebbers weer kunnen genieten van onze brouwsels!! Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Brouwerij De Halve Ton via sociale media kanalen als Instagram, Facebook en Untappd zodat je niets hoeft te missen.

You may also like...

Reacties gesloten.