Winnaar Bierfestival Cheers!

Nadat we als Brouwerij De Halve Ton de Mannenpils en de Frisse Jongen op de markt hadden gebracht zijn we terug naar de tekentafel gegaan. Voor brouwers wil dat zeggen dat we een hoop nieuwe recepten en brouwsels zijn gaan ontwikkelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want voordat een bier drinkbaar is ben je al snel een week of zes verder, en dan weet je pas of het een lekker bier is. Zo bestaat deze testbrouw fase niet altijd uit toppers en moeten we ook zeker op bepaalde momenten afscheid nemen van bieren waar je dus een hele dag brouwen aan kwijt bent. Dat is niet erg, daar leren we als Brouwerij De Halve Ton alleen maar van. Je kan nooit meteen vanaf het begin lekkere recepten ontwikkelen en bieren brouwen. Dat gaat met vallen en opstaan.

Daarom is het ideaal dat we op één brouwdag meerdere recepten kunnen uitproberen en verschillende bieren kunnen ontwikkelen. Hierdoor komen we sneller tot beproefde recepten en deze kunnen we dan weer in het groot brouwen om op de markt te brengen. Door het wisselende brouwmeesterschap dat wij hanteren komen we steeds op nieuwe ideeën en recepten uit. Zo was het Joris die tijdens zijn brouwmeesterschap kwam op een Amerikaanse DIPA van 8% met uitsluitend gebruik van Amerikaanse hopsoorten. Nu is de drie C combinatie (Cascade, Citra, Centennial) een bekende en vaak gebruikte combinatie bij Amerikaanse bieren, zeker een aantal jaar geleden. Toch wilde we daar geen gebruik van maken en de focus leggen op Citra. Dat vonden we in onze ogen de lekkerste hopsoort.

We gingen aan de slag en we maakte een 30 liter batch van de DIPA met eigenlijk alleen maar Citra hops. Het resultaat vonden we heerlijk maar we zijn van mening dat één zwaluw geen zomer maakt. Om er zeker van te zijn dat het geen toevalstreffer was besloten de zwaargewichten onder de brouwers dit bier opnieuw te brouwen. Exact hetzelfde recept, maar op een andere dag. Uiteindelijk was ieder lid van Brouwerij De Halve Ton het eens en concludeerde we dat we deze DIPA toch wel erg lekker vonden.

Rob, een ander lid van Brouwerij De Halve Ton, kwam in contact met de organisatie van Bierfestival Cheers te Etten-Leur. Een bierfestival gehouden in Café Zaal Roeloffs begin oktober, ook dit jaar weer. Wat ons betreft zeker de moeite waard om te bezoeken! Tijdens de derde editie van het bierfestival werd een wedstrijd georganiseerd voor thuisbrouwers. De vraag was dan ook of Brouwerij De Halve Ton deel wilde nemen aan deze wedstrijd. Na overleg met de andere leden gingen we akkoord en stuurde we uiteindelijk twee bieren in voor de wedstrijd. Naast de hier genoemde DIPA hadden we ook een Russian Imperial Stout ingezonden. Dat was een brouwsel uit 2016 wat louter gemaakt was van restjes mout en hop, namelijk het Zwarte Geluk Freezing Cold Edition. Uiteindelijk behaalde we de tweede prijs met de RIS en de eerste prijs met de DIPA! Ondanks het feit dat Rob, aanwezig tijdens het bierfestival, nog bij de organisatie had aangegeven dat de DIPA veel hopsmaak had verloren omdat het al ruim 4 weken op fles zat.

Natuurlijk waren we super tevreden met de uitslag!! Dit was, na het ONK, opnieuw de bevestiging dat wij van Brouwerij De Halve Ton bier brouwen wat in de smaak valt bij bierliefhebbers. Daar zijn we natuurlijk bijzonder trots op! Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Volg ons dan op diverse social media kanalen als Instagram, Facebook en Untappd.

You may also like...

Reacties gesloten.