Ontwikkeling nieuwe Frisse Jongen 10L batch

Naast 60 en 30 liter kan Brouwerij De Halve Ton tegenwoordig ook 10 liter batches brouwen na de aankoop van een kleine 13L vergistingstank. Daardoor kunnen we als kleine (thuis) brouwers meer tijd besteden aan receptontwikkeling, wat uiteindelijk weer kan leiden tot beproefde recepten. Door de beschikbaarheid van een 10 liter batch kan ieder lid van Brouwerij De Halve Ton nu zelfstandig een bier brouwen.

De Frisse Jongen is een bier waar we al een beproefd recept van hadden ontwikkeld en dus al eens op de markt is gebracht. In het recept van de Frisse Jongen zit ongemoute granen. Dat wil zeggen dat de granen niet zijn gaan kiemen. De meeste bieren hebben gemoute granen en daar is makkelijk aan te komen. Echter, ongemoute granen zijn lastig te vinden. Voor het originele recept van de Frisse Jongen hebben we ongemoute spelt, tarwe en rogge nodig. Een zoektocht in de omgeving bracht ons bij de Kerkhovense Molen in Oisterwijk. Daar konden we onze ongemoute granen krijgen. Nogmaals dank dat we hier onze ongemoute granen af konden nemen. Toch is het iedere keer een probleem om ongemoute granen te vinden en daarom besloten we de Frisse Jongen eens te brouwen met gemoute granen om te kijken of er nu daadwerkelijk veel verschil in zit.

Volgens de brouwkalender was de beurt aan Rob om 10 liter in het klein te gaan brouwen. Alle ingredi├źnten waren door hem in huis gehaald en hij zou thuis 10 liter van de Frisse Jongen gaan brouwen maar dan met gemoute granen. De ervaring leert dat 10 liter brouwen ontzettend relaxed is in vergelijking met grotere batches en dan met name als het gaat om tijd. Om een pan met 15 liter aan de kook te brengen gaat natuurlijk veel sneller in vergelijking met 65 liter. Ook het schoonmaken is overzichtelijker waardoor dat ook sneller gaat. Na het brouwen ging het bier in de kleine vergistingstank en was het wachten tot de vergisting zijn werk heeft gedaan.

Ondanks dat de brouwdag moeiteloos verliep zijn er natuurlijk altijd leermomenten. Zo was de verdamping tijdens het koken veel hoger dan ingeschat. Als je op vijf verschillende brouwlocaties een 10 liter batch brouwt dan heb je te maken met vijf verschillende hittebronnen. De ene heeft een wokbrander terwijl de ander op inductie werkt. Hierdoor krijg je verschillen in verdamping per locatie en dat nemen we de volgende keer weer mee. Ondanks de grote verdamping kwam het SG lager uit dan bij de gebruikelijke 60 en 30 liter batches. Om toch het benodige SG te halen is er suiker toegevoed. Om dit in het vervolg te voorkomen en alle benodigde suikers via de granen te verkrijgen is de maischbill aangepast voor dit recept.

Na het op fles zetten van het bier was het wachten tot het bier drinkbaar was. Nadat we het bier voor de eerste keer ronden proefde een alcoholische bijsmaak, wat kenmerkend is voor het toevoegen van kunstmatige suikers aan het bier. De kleur en het schuim waren goed, maar gezien de smaak kunnen we niet tevreden zijn over dit bier. Nu komen we bij een ander voordeel van het maken van 10 liter batches, wanneer het bier niet aan de verwachtingen voldoet is de schade in tijd en grondstoffen te overzien. Met het brouwsel konden we niks, maar met de opgedane ervaring des te meer. Het was voor Brouwerij De Halve Ton een goed leermoment en dat is uiteindelijk ook veel waard!

You may also like...

Reacties gesloten.